„Obraz zapamiętany” - spotkanie z poezją i muzyką

„Obraz zapamiętany” to spotkanie z poezją i muzyką jakie przygotowała Fundacja im. dra Jerzego Masiora oraz Sądecka Biblioteka Publiczna w 10. rocznicę śmierci patrona Fundacji.

W tym specjalnym wydarzeniu upamiętniającym dra Jerzego Masiora wyjątkowym talentem popisały się: Jagoda Barciszewska, która sama skomponowała muzykę do tekstów J. Masiora i pięknie zaśpiewała, przygrywając sobie na gitarze utwory: „Podróż sentymentalna”, „Dla mnie to tylko” oraz „Z krwi i cieni”. Wioletta Kociołek, utalentowana skrzypaczka, zagrała „Cierpienia miłosne” – Kraislera oraz II cz. Koncertu a-moll - J.S. Bacha Wiktoria Tracz, która zdobywa nagrody na wszystkich konkursach krajowych i zagranicznych w których uczestniczy, zaśpiewała „A Lwów to dla mnie zagranica” oraz piosenkę do słów J. Michotka „Wierne Madonny”

Recytacje utworów dr J.Masiora „Bukiety wiejskie” oraz „W samo południe sen przed cerkwią” wykonała Dorota Kaczmarczyk.

Spotkanie dodatkowo wzbogaciła projekcja fragmentów filmów ze zbiorów Fundacji:

• fragment spotkań autorskich dr J. Masiora w Willi Maria w Nowym Saczu oraz w Opolu, gdzie Doktor recytował swoje wiersze i opowiadał o miejscu swojego urodzenia - Chodorowie.
• fragment sztuki „STRACHY” do słów J. Masiora zrealizowany przez TVP Kraków (z udziałem Doktora)
• oraz fragment pogrzebu Doktora - wydarzenie z 23 kwietnia 2003 r.

W końcowym fragmencie spotkania dominowały osobiste wspomnienia i wrażenia uczestniczących w tym specjalnym wydarzeniu.

Przez cały okres spotkania uczestnicy mogli zasmakować kawy, herbaty oraz ciasteczek z cukierni „Szarlotka” zafundowanych przez Pana Jana Kożucha, podawanych przez wolontariuszy - tym razem ze Zespołu Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu.

Zarząd Fundacji serdecznie dziękuje Pani Dyrektor SBP Barbarze Pawnik, i całemu zespołowi współpracowników za zaangażowanie i współtworzenie tego wyjątkowego w swoim nastroju i treści wydarzenia. Podziękowania kierujemy także do Pani Dyrektor ZS Nr 1 w Nowym Sączu oraz do wolontariuszy z tej szkoły. Dziękujemy Panu Janowi Kożuchowi za pyszne wyroby cukiernicze.

fot. L. Czernek i J. Kaczmarczyk