Wolontariusze Fundacji wspierają akcję zbiórki pieniędzy na kosztowną rehabilitację poszkodowanej w wypadku Asi Mosurek

W dniu 29 stycznia przez cały dzień z inicjatywy o. Andrzeja Barana i Pani Doroty Kaczmarczyk na placu kościelnym oo. Jezuitów przy ul. Piotra Skargi 10 prowadzona była zbiórka pieniędzy na kosztowną rehabilitację 15-letniej Asi Mosurek zamieszkałej w Małej Wsi w pobliżu Nowego Sącza, którą 10 września 2011 r. potrącił samochód. Fundacja im. Dra Jerzego Masiora przyłączyła się do akcji angażując wolontariuszy do zbiórki pieniędzy na ten szczytny cel.

10 września 2011 r. Asia pojechała na przejażdżkę rowerową razem z koleżanką. Asia była zawsze ostrożna, dlatego po długiej namowie babcia zgodziła się na tę krótką wyprawę na jednośladach. Nie pojechały daleko. Do wypadku doszło w Świniarsku, przy sklepie. Samochód wjechał na chodnik, wprost na 15-latkę. Asia miała być w domu o godzinie 16. Zazwyczaj się nie spóźniała, dlatego babcia zaniepokoiła się, kiedy zegar wybił godzinę 16.15. O wypadku dowiedziała się od sąsiadów. Dziewczynka trafiła do szpitala w Nowym Sączu. Obrażenia były na tyle poważne, że transport do Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie – Prokocimiu nie wchodził w grę. Uderzenie spowodowało rozległy obrzęk mózgu.

Dziewczyna czeka na wózek i pionizator. To ma pomóc w leczeniu. Łóżko nie jest refundowane, więc rodzice musieli sami się w nie zaopatrzyć. Asia wymaga intensywnej rehabilitacji. Godzina pracy specjalisty w domu kosztuje 60 zł, a jedna dziennie nie wystarczy. Koszt tygodniowy ćwiczeń to około 840 zł. To przekracza możliwości rodziny. Próbują ćwiczyć z Asią na własną rękę, zgodnie z zaleceniami lekarza, którego znaleźli w Bydgoszczy. Ufają mu, bo miał pomóc wielu osobom w podobnej sytuacji.

Więcej na stronie:

Sądeczanin.info - http://sadeczanin.info/aktualnosci/art/30314

Galeria:

Kwesta na rzecz Asi Mosurek Kwesta na rzecz Asi Mosurek Kwesta na rzecz Asi Mosurek Kwesta na rzecz Asi Mosurek Kwesta na rzecz Asi Mosurek Kwesta na rzecz Asi Mosurek