10 lat Fundacji im Dra Jerzego Masiora | Koncert Galowy połączony z wręczeniem Nagrody im Dra Jerzego Masiora 2014

Koncert Galowy połączony z wręczeniem  Nagrody im. Dra Jerzego Masiora, poprowadzony przez Julię Kaczmarczyk i Jakuba Bulzaka, zorganizowano w dniu 13 grudnia 2014 r. w Małopolskim Centrum Kultury „Sokół” w Nowym Sączu.

Kapituła w składzie: Piotr Gryźlak (przewodniczący), Anna Totoń, Kazimierz Twardowski, Wojciech Szpineter, Andrzej Krupczyński, Józef Kaczmarczyk oraz Andrzej Mysłakowski nominowała do nagrody 5 osób. Nominacje otrzymali: Karolina Gwóźdź, Karolina Pietrzak, Katarzyna Szczepaniak, Wiktoria Tracz i Damian Gromala.

Po powitaniu wszystkich gości, a w szczególności darczyńców fundacji, wspierających koncert, patronów  medialnych prowadzący koncert nawiązali do idei Nagrody im. Dra Jerzego Masiora, i przypomnieli o plebiscycie na Nagrodę Publiczności oraz losowaniu obrazu autorstwa dra J. Masiora, by następnie kilka słów poświęcić efektom 10-letniej działalności Fundacji.

Przypomnijmy, że Nagroda im. Dra Jerzego Masiora przyznawana jest za wybitne osiągnięcia artystyczne młodych Sądeczan (do 25 lat) chcemy uhonorować osobę posiadającą szczególny talent artystyczny, której sukcesy promują Nowy Sącz w Polsce i świecie. W ten sposób realizowany jest jeden z najważniejszych celów statutowych Fundacji im. Dra Jerzego Masiora. Jest to także okazja do odkrywania uzdolnionych osób działających w małych środowiskach, które dzięki nominowaniu do nagrody zyskują zasłużone uznanie i okazję do zaprezentowania się publiczności. Nagroda trafiać ma do osób zajmujących się muzyką, tańcem, sztukami plastycznymi, teatrem, filmem, literaturą, fotografią i innymi dziedzinami sztuki. Nagroda przyznawana jest za konkretne dokonania indywidualne lub zespołowe w danym roku.

Goście wypełniający szczelnie salę w Sokole przez niemal dwie godziny podziwiali prezentacje multimedialne (video clipy) i występy nominowanych do nagrody młodych artystów oraz Laureatów Nagrody z poprzednich lat; Ilonę Klimek oraz Michała Ziomka. Laureaci,  którzy nie mogli przybyć na ten uroczysty koncert zostali ładnie przypomnieni sądeckiej (i nie tyko sądeckiej) publiczności. Warto dodać, że dotychczasowi Laureaci Nagrody to również Kinga Pancerz, Klaudia Ziajkowicz, Eliza Safjan, Mateusz Bieryt i Tomasz Więcek.

Z grona nominowanych do nagrody jako pierwsza zaprezentowała się Wiktoria Tracz zaśpiewała: „Jestem taka jaka jestem” słowa Rafał Podraza muz. Krystyna  Piotrowska,  a następnie „Zozula”  - autor nieznany  ( jest to narodowa ukraińska pieśń w nowej aranżacji).
Po niej swój talent pokazała Karolina Pietrzak –I have nothing. Muz. David Foster. Sł. Linda Thompson oraz  „Canto d’uccelli. Muzyka Piotr Rubik. Sł. Beatrycze Berger.
Następnie zaprezentował się nominowany do nagrody - filmowiec Damian Gromala przedstawiając swój film „PsychoKinetic”, nagrodzony na VI Międzynarodowym Festiwalu 'InShadow - International Festival of Video Performance and Technologies ' w Lizbonie (Portugalia 2014).

Jako kolejna nominowana do Nagrody, wystąpiła uzdolniona także aktorsko Karolina Gwóźdź, recytowała fragment „U nas w Auswitzschu” Tadeusza Borowskiego, i zaśpiewała – „O Romeo”  Kaliny Jędrusik, akompaniował jej na fortepianie Marcin Sarna.
Listę występów nominowanych do nagrody zamknęła Katarzyna Szczepaniak,  wykonała:  "Śliczna Gwiazdo" tekst: Jerzy Masior, muzyka: Aleksander Porzucek oraz "Chwalmy Pana" tekst: Agnieszka Osiecka, muzyka: Zygmunt Konieczny, na fortepianie akompaniowała jej  Roksana Florczyk - studentka Akademii Muzycznej w Krakowie  (jako ciekawostkę warto przypomnieć że Roksana była nominowana do Nagrody im Dra Jerzego Masiora w 2007 r.)

Ogłoszenia decyzji Kapituły dokonał Piotr Gryźlak - przewodniczący Kapituły podkreślając jednocześnie różnorodność talentów i wysokie osiągnięcia wszystkich nominowanych do Nagrody.
Laureatem Nagrody im. Dra Jerzego Masiora 2014 została Wiktoria Tracz.
Należy podkreślić, że Nagroda im. Dra Jerzego Masiora to nie tyko prestiż, ale i wsparcie finansowe. Nagrodę (stypendium w wysokości  2 tys. zł) Wiktorii Tracz wręczył Józef Kaczmarczyk, prezes fundacji.

Wiktoria Tracz ma 12 lat i jest uczennicą 6 klasy szkoły Podstawowej nr 8. Uczęszcza także do Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia im Fryderyka Chopina w Nowym Sączu, gdzie pobiera lekcje gry na skrzypcach u Pani Moniki Pikuły. Jest osobą o wielu pasjach. Jedną z nich jest śpiew, którego naukę rozpoczęła w 2011 roku pod okiem Natalii Zabrzeskiej-Nieć. Jak mówią jej bliscy, scena to jej żywioł, a muzyka to cały jej świat. Wiktoria w swoim repertuarze posiada oprócz znanych utworów muzyki popularnej również utwory autorskie skomponowane specjalnie dla niej, ponadto już teraz próbuje pisać własne teksty piosenek oraz muzykę do nich. Pomimo młodego wieku zdobyła już wiele osiągnięć nie tylko w Polsce. Reprezentowała Polskę na festiwalach w Danii, Włoszech, Niemczech, Bułgarii, Gruzji i Białorusi.

Wiktoria dodatkowo otrzymała obraz od Pani Grażyny Kulig, a pozostali nominowani do nagrody otrzymali od fundacji nie tylko dyplomy, ale także odpowiednio mniejsze nagrody finansowe oraz upominki od MCK Sokół i książki od Anny Totoń.
Wręczenie Laureatce Nagrody 2014 Wiktorii Tracz  portretu namalowanego przez znaną  malarkę Grażynę Kulig było zaskakującym i bardzo miłym momentem podczas koncertu.

W plebiscycie na laureata publiczności największą liczbę głosów uzyskała Katarzyna Szczepaniak, która z pewnością ujęła widownię nie tylko wykonaniem piosenki „Śliczna Gwiazdo” ze słowami Jerzego Masiora i muzyką Aleksandra Porzucka ale również "Chwalmy Pana" do słów: Agnieszki Osieckiej i muzyką Zygmunta Koniecznego. Nagrodę publiczności (przeglądarkę do fotografii) ufundowała Pani Marta Mordarska.

Obraz „Korćula” namalowany przez J. Masiora podczas wakacji w 1978 roku wylosowała Pani Maria.
Natomiast w losowaniu dodatkowym płaskorzeźba „Anioł”– Bożeny Dudek-Olszewskiej (przekazana przez Annę Totoń) trafiła do  Pani Jolanty Janowskiej.
Serdecznie gratulujemy szczęśliwcom –  jednocześnie informujemy, że środki uzyskane z tego tytułu przeznaczone są w całości na wsparcie rozwoju utalentowanej artystycznie młodzieży.

Dziękujemy za piękne życzenia dla Fundacji i upominki wręczone z okazji Jubileuszu 10-lecia, w szczególności dziękujemy Panu Posłowi Andrzejowi Romankowi, Panu Marcinowi Kałużnemu - Prezesowi Sursum Corda, Pani Marcie Mordarskiej i wszystkim życzliwym naszej działalności.

W związku z tym, że Fundacja obchodzi w tym roku mały jubileusz 10-lecie działalności Zarząd Fundacji zaprosił wszystkich dobroczyńców, wolontariuszy, beneficjentów Fundacji oraz gości na tort jubileuszowy niezwykle misternie wykonany przez Pana Jana Kożucha, a także na poczęstunek wzorcowo przygotowany przez Zespół Szkół Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu. Serdecznie dziękujemy.

Fundacja im. Dra Jerzego Masiora serdecznie dziękuje firmom: TECHNOBUD Nowy Sącz, Flexergis Sp. z o.o. DAKO, dpi-ART, Dworek Noce i Dnie, P.PH.U. ELDRIM, Lesko Spółka z o.o., oraz Bevent Kultura za wsparcie organizacji Koncertu Galowego i systematyczne przyczynianie się rozwoju młodych utalentowanych artystów.

Podziękowania składamy patronom medialnym: RDN Nowy Sącz i Redakcji portalu „Sądeczanin” za promowanie talentów artystycznych.

Dziękujemy również Kapitule Nagrody oraz naszym wolontariuszom za ich pracę i zaangażowanie w realizację koncertu.

Podziękowanie i słowa uznania kierujemy do Dyrektora MCK „Sokół” Antoniego Malczaka, jak również do całego zespołu, którego profesjonalizm w działaniu oraz zaangażowanie i życzliwość zawsze zasługuje na najwyższą ocenę i może być wzorem dla innych placówek tego typu w Polsce.

Jesteśmy pełni uznania dla wszystkich, którzy rozumieją i wspierają cele statutowe Fundacji zapraszamy do dalszej współpracy.

Dziękujemy za okazane zaufanie i cieszymy się, że razem możemy pomagać tym,
którzy tego najbardziej potrzebują.

Wyrażamy nadzieję, że w przyszłości obdarzą nas Państwo zaufaniem  przekazując 1% podatku KRS 0000211174 (lub wpłacając dowolną kwotę na konto Fundacji: 81 1020 3453 0000 8502 0049 7164). Pozwoli nam to jeszcze lepiej realizować cele statutowe Fundacji i tym samym upamiętniać osobę dra Jerzego Masiora – Patrona Fundacji.

Zapraszamy do oglądnięcia zdjęć i nagrań video z Koncertu.