Koncerty w Wirydarzu z cyklu Sądeckie Talenty - 2017

XXI uczta muzyczna w wirydarzu oo. Jezuitów

W ostatnią niedzielę, 11 czerwca 2017 r., wirydarz oo. Jezuitów przy ul. Piotra Skargi po raz 21. zapełnił się cudownymi dźwiękami i obrazami stworzonymi przez Sądeckie Talenty – wybitnie uzdolnioną młodzież z terenów Sądecczyzny.

Koncerty w Wirydarzu z cyklu „Sądeckie Talenty” od 10 lat organizowane są przez Fundację im. Dra Jerzego Masiora w Nowym Sączu we współpracy z Ojcami Jezuitami z Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia. Ich głównym celem jest promocja i wspieranie dzieci i młodzieży wykazujących się nieprzeciętnymi talentami w zakresie artystycznym.

XXI Koncert przyciągnął w niedzielny słoneczny wieczór tłumy Sądeczan i niewątpliwie nikt nie wyszedł z niego niezadowolony z poziomu, jaki prezentowali młodzi artyści. Po przywitaniu przez o. Józefa Polaka, proboszcza i gospodarza tego uroczego miejsca, „przystawkę” muzyczną zaserwowała Anna Kożuch, tradycyjnie otwierając koncert „Piosenką sądecką”, której autorem słów jest Patron Fundacji dr Jerzy Masior, a muzykę skomponował Aleksander Porzucek. „Dania główne” przygotowali:

• Klara Polańska – w trzech fantastycznych odsłonach śmiało zaprezentowała swoje szerokie uzdolnienia wokalne i aktorskie, na pozostałe jej talenty niestety nie wystarczyło miejsca;
  • Anna Kożuch – spośród swoich równie wielu uzdolnień wybrała na koncert dwa: oprócz nieskazitelnego śpiewu pokazała także, z jak wielkim zaangażowaniem i przekonaniem potrafi przybliżyć słuchaczom piękno poezji;
  • Apasionado Trio – Arkadiusz Siedlarz, Bartłomiej Marszałek i Mateusz Podolski, czyli trio akordeonowe, które uraczyło publiczność brawurowym popisem sztuki akordeonowej, przedstawiając także swoje aranżacje i autorski utwór, przy tym wszystkim wykazując niesamowitą zdolność do zgrania się w zespole, prawdziwie wspólnej gry,
  • Bassara Jazz Collective – wisienka na torcie, 5 widowiskowych utworów bigbandowych, które wywołały wielki entuzjazm wśród słuchaczy, także włączając ich w udział w standardzie „Pennsylvania 6-500”, natomiast dyrygent Mateusz Bassara bez wątpienia może być nazwany mistrzem swojego fachu. W skład zespołu (pierwszy raz scena wirydarza pomieściła aż tylu wykonawców jednocześnie!) wchodzą: Magda Stawiarska, Ewa Smoła, Krzysztof Serafin, Mateusz Tokarz, Kacper Michalik, Filip Ogorzałek, Piotrek Szot, Maksymilian Paruch, Bartłomiej Górka, Adrian Kiełbasa, Mateusz Porębski, Michał Szczygieł, Jonatan Hojdys, Maciej Hejmej oraz Emil Kiełbasa.

Dla miłośników sztuk plastycznych także znalazły się „przysmaki” – przygotowali je Konrad
i Szymon Kozłowscy
, bracia bliźniacy, którzy bynajmniej nie podzielili talentu na dwóch,
a wręcz podnieśli go do potęgi! Obecnie studiują na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, zajmują się głównie rzeźbą, ale w innych dziedzinach sztuki także nie są ani trochę gorsi. Ogromne wrażenie, jeszcze przy przechodzeniu przez plac kościelny, wywołała na widzach wielka, efektowna instalacja pn. „Droga krzyżowa” autorstwa Konrada Kozłowskiego (rzeźbę jeszcze przez kilka dni będzie można podziwiać na placu kościelnym,
zapraszamy!). Z kolei Szymon Kozłowski prezentował rzeźby „interaktywne”, wymagające od widza aktywności – „Pozytywka” i „Ul” przyciągnęły oczy i zaintrygowały wiele osób nawet w trakcie koncertu.

Wszystkie prezentacje muzyczne przepasane były jak zwykle błyskotliwymi i humorystycznymi wstawkami pary wirydarzowych konferansjerów – Julii Kaczmarczyk i Jakuba Bulzaka,
a piękną scenografię tradycyjnie (jak od wielu lat) skomponowała Klaudia Kunz.

Wielkie podziękowania za pomoc w organizacji koncertu należą się wszystkim firmom wspierającym: Technobud Nowy Sącz, DAKO, Flexergis Baad, G.M. Michał Gryt – Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe, Dworek Noce i Dnie, Euroserwis Janusz Mucha, Bevent, AgroHurt, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, ZET Transport, Biuro Rachunkowe „Buchalter”, Przeprowadzki krajowe i międzynarodowe Ajdukiewicz, Lesko sp. z o.o., Elextel – Elektronika i Teleinformatyka, a także wszystkim, tak chętnie pomagającym wolontariuszom i koordynatorowi koncertu Dorocie Kaczmarczyk. Patronat honorowy objęli: Marek Pławiak - Starosta Nowosądecki i Ryszard Nowak - Prezydent Miasta Nowego Sącza, a medialny: Gazeta Krakowska, Radio RDN Nowy Sącz oraz Dobry Tygodnik Sądecki, za co także prezes Fundacji Józef Kaczmarczyk serdecznie dziękował.

Koncert zakończył się sukcesem. Wykonawcy, wolontariusze oraz publiczność zanim opuścili wirydarz z szerokimi uśmiechami na twarzy zachwycali się smakiem ciasteczek przygotowanych przez „Szarlotkę” oraz świeżymi owocami. Liczymy na to, że każdy następny koncert będzie równie (lub nawet bardziej) spektakularny jak ten – w związku z tym prosimy także o wspieranie działań Fundacji. Do zobaczenia na następnym koncercie!

JK

Reportaże patronów medialnych:

RDN Nowy Sącz

Dobry Tygodnik Sądecki

Galeria zdjęć ze strony Parafii Ducha Świętego w Nowym Sączu - fot. Mikołaj Kaczmarczyk

21. Koncert w Wirydarzy z cyklu Sądeckie Talenty