Sądeckie Talenty po raz 19 zaprezentowały się w Wirydarzu

W pogodny sierpniowy wieczór wirydarz klasztoru o.o. jezuitów w Nowym Sączu wypełnił się publicznością, która zgotowała gorący aplauz młodym artystom.

Na początku, zgodnie ze zwyczajem kilkusetosobową publiczność przywitał i rozbawił anegdotą gospodarz miejsca - proboszcz jezuickiego sanktuarium o. Józef Polak. Ania Kożuch tradycyjnie otworzyła koncert „Piosenką Sądecką” - ( słowa J. Masior).

Następnie na scenie pojawiali się odpowiednio przedstawiani młodzi artyści, którzy z pasją śpiewają, grają, malują rysują jak również tworzą grafikę osiągając już niebagatelne sukcesy.

Podczas niedzielnego XIX Koncertu w Wirydarzu na scenie zaprezentowali się: Dominika Burnagiel (recytacje), Dominika Głód, Magdalena Kurnyta, Gabriela Salamon (śpiew), Wiktoria Maciak (akordeon) i Michał Świderski (organy, fortepian). Wystawę prac plastycznych stanowiło malarstwo i rysunki Kingi Maciejczyk oraz grafiki Katarzyny Śliwy.

Koncert prowadzili: Julia Kaczmarczyk i Jakub Bulzak.

Wykonawcy otrzymali okolicznościowe pamiątki, kwiaty, podziękowania oraz gratulacje od prezesa Fundacji, a przede wszystkim gromkie brawa od publiczności. Tym razem nie było wieczornego chłodu lecz lekki powiew ciepłego wiatru, który towarzyszył nam do późnych godzin wieczornych. W wirydarzu długo trwały jeszcze rozmowy, słychać było wyrazy zachwytu talentem wykonawców koncertu i twórców prac plastycznych, osobiste gratulacje i życzenia dla utalentowanych młodych artystów.

Głównym celem statutowym Fundacji im jest promowanie i wspieranie rozwoju utalentowanych artystycznie młodych Sądeczan. Koncerty w wirydarzu z cyklu „Sądeckie Talenty” to projekt, który stanowi jedną z form wsparcia i promocji dzieci oraz młodzieży z talentami artystycznymi. Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

GALERIA:
Fot. Józef Kaczmarczyk, o. Józef Polak i Piotr Ziemianek

Zapraszamy także na stronę patrona medialnego: www.gazetakrakowska.pl/artykul/5545682,sadeckie-talenty-xix-koncert-w-wirydarzu-zdjecia-wideo,id,t.html

oraz http://nowysacz.jezuici.pl/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=49:2015-sierpniowy-koncert-w-wirydarzu

Fundacja im. Dra Jerzego Masiora serdecznie dziękuje firmom: TECHNOBUD Nowy Sącz, Flexergis Sp. z o.o. DAKO, PPH G.M. GRYT MICHAŁ, dpi-ART, Dworek Noce i Dnie, BUCHALTER, P.PH.U. ELDRIM, Lesko Spółka z o.o. oraz Bevent Kultura za wsparcie organizacji Koncertów i systematyczne przyczynianie się rozwoju młodych utalentowanych artystów. Dziękujemy patronom medialnym: Redakcji portalu „Sądeczanin info”, RDN Nowy Sącz i Redakcji Gazecie Krakowskiej za promowanie talentów artystycznych. Dziękujemy również naszym wolontariuszom za ich pracę i zaangażowanie w przygotowaniu i obsłudze koncertu.

Więcej o wykonawcach…

GABRIELA SALAMON – uczennica IV klasy Szkoły Podstawowej Nr 7 w Nowym Sączu, pasjonatka muzyki, a przede wszystkim śpiewu. Zdobyła II miejsce w Międzyszkolnym Powiatowym Festiwalu Piosenki Dziecięcej TRALALANDIA w 2011 roku oraz II miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Piosenki Angielskiej w roku ubiegłym. Od dwóch lat gra również na pianinie. Gabrysia ma szerokie zainteresowania – uwielbia zwierzęta, w szczególności swojego psa i kotka, kocha czytać książki, jeździć na nartach, rowerze i rolkach, a w szkole udziela się w zakresie dziennikarstwa.

Miley Cyrus – The climb

Adele – Someone like you (+ pianino)

WIKTORIA MACIAK – uczy się w Szkole Podstawowej w Łabowej, a ponadto ukończyła z wyróżnieniem pierwszy rok nauki gry na akordeonie w Państwowej Szkole Muzycznej I stopnia im. Fryderyka Chopina w Nowym Sączu. Ma już za sobą debiut sceniczny – zagrała koncert dla rodziców. Chętnie czyta książki, jest mistrzem ortografii w swojej szkole, lubi również rysować, śpiewać i tańczyć. Uwielbia konie.

“Walc” – Ritournelle R.Galiano  i  „Cygan”- B.Borsuk

Walc – „Trędowata”- muz. Wojciech Kilar

KATARZYNA ŚLIWA – w tym roku zakończyła naukę w Gimnazjum Nr 1 im. Jana Długosza w Nowym Sączu. Od dwóch lat rozwija talent plastyczny pod okiem pani Agaty Rolki w pracowni grafiki Pałacu Młodzieży. Wykonuje prace w technikach malarskich i graficznych. W ciągu ostatniego roku zdobyła cały szereg nagród i wyróżnień w konkursach plastycznych, m.in. dwukrotnie wyróżnienie w etapie regionalnych Międzynarodowego Konkursu Plastycznego „Moja przygoda w muzeum”, nagrodę Prezydenta Miasta Nowego Sącza w Międzynarodowym Konkursie Plastycznym „Nowy Sącz – moje miasto” organizowanym we współpracy z izraelskim miastem Netanya, wyróżnienie w konkursie „Utwory Adama Mickiewicza w plastyce”, wyróżnienie w konkursie plastycznym „Jan Długosz – historyk, patriota, nauczyciel i dyplomata”. Prace Kasi były wystawiane w Centrum Informacji Turystycznej w Nowym Sączu oraz na III Ogólnopolskim Biennale Grafiki Warsztatowej Dzieci i Młodzieży „Drukarnia wyobraźni” w Radomiu. Kasia interesuje się jazdą konną, czytaniem kryminałów, wędrówką górską oraz tresurą psa.

Wystawa prac graficznych

MICHAŁ ŚWIDERSKI – jest młodym pianistą. Gry na fortepianie od pięciu lat uczy się w Państwowej Szkole Muzycznej I i II stopnia im. Fryderyka Chopina w Nowym Sączu w klasie p. Eweliny Szary. Jest zdobywcą wyróżnienia w X Muzycznych Spotkaniach Najmłodszych Pianistów w Sieradzu, II i III miejsca w Powiatowym Konkursie Młodych Muzyków Instrumentalistów w 2014 i 2015 roku. Brał udział w Małopolskim Konkursie Pianistycznym im. Ignacego Jana Paderewskiego w Tuchowie oraz w konkursie Mały Pianista w Myślenicach. Kilkakrotnie brał udział w festiwalach muzyki filmowej oraz konkursach twórczości artystycznej „Echo z dna serca woła mi” w szkole muzycznej, gdzie za każdym razem jego talenty były doceniane. Był finalistą Przeglądu Pieśni Patriotycznej w Krakowie. Jest pasjonatem muzyki organowej i kościelnej, w przyszłości chciałby zostać organistą.

Utwory:   Sonata  C-dur – Friedrich Kuhlau i „Etiuda”-J.F.Burgmuller

„Te Deum” M.A.Charpentier

DOMINIKA GŁÓD – pochodzi z Boguszy. Jej największą pasją jest muzyka – śpiewa i gra na gitarze od 4 lat. Jest zdobywczynią II miejsca w konkursie The Voice of Nowy Sącz oraz wyróżnienia w konkursie „Gramy na tak” w Świniarsku. W wolnych chwilach lubi fotografować bliskie jej osoby. Lubi też czytać, rysować, a zimą jeździć na nartach.

Utwory:  „Kiedy jesteś tu” piosenka z filmu „Zaplątani”

„Valerie”- Amy Winehouse (+gitara)

KINGA MACIEJCZYK – swoją przygodę malarską rozpoczęła trzy lata temu, kiedy przeprowadziła się na Sądecczyznę i poznała jej inspirujące krajobrazy. Jej pasja bezpośrednio przekłada się na ilość zdobytych nagród i wyróżnień, m.in.  II miejsce w Wojewódzkim Konkursie „Pod skrzydłami Anioła”, I miejsce w Gminnym Konkursie Plastycznym „Jan Paweł II – droga do świętości”, dwa razy wyróżnienia w Wojewódzkim Konkursie „Skarby Małopolski”, II miejsca w Powiatowych Konkursach „W magicznym świecie mojej wyobraźni”, „Gdy budzi się wiosna” oraz „Wyprawa w nieznane”, II miejsce w konkursie plastycznym „Drzewo artystycznie” w Studiu Spotkań Artystycznych. Kinga dwukrotnie brała czynny udział w warsztatach w Norwegii zorganizowanych w ramach projektu polsko – norweskiego PEACEPAINTING. Kinga mówi, że ma nadzieję, że to dopiero początek i że to, co najciekawsze, jest jeszcze przed nią.

Wystawa malarstwa i rysunku

DOMINIKA BURNAGIEL – uczennica I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Długosza w Nowym Sączu, od dziecka związana z teatrem – najpierw poprzez udział w szkolnych przedstawieniach, później także przez ich organizację, a nawet reżyserowanie gry kolegów. W kolejnych latach zaczęła brać udział w wielu konkursach recytatorskich i poezji śpiewanej. W tym roku zdobyła I miejsce w etapie powiatowym i etapie rejonowym Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego. Teatr jest jej zdecydowanie największą pasją i pomysłem na życie, choć kiedyś interesowała się również piłką nożną i przez długi czas trenowała karate Kyokushin, teraz lubi fotografować, gra na gitarze i ukulele i pracuje z przyjaciółmi nad nowymi spektaklami.

Utwory:  “Poeta  ignorancji”- Anne Sexton

„Służba zdrowia” – Sławomir Mrożek

MAGDALENA KURNYTA – od września rozpocznie naukę w V Liceum Ogólnokształcącym w Nowym Sączu w klasie o profilu biologia – geografia – j. angielski. Od dziecka marzyła, żeby zostać piosenkarką i móc dzielić się swoją pasją z ludźmi. W szkole podstawowej często brała udział w konkursach recytatorskich i przedstawieniach teatralnych, w gimnazjum skupiła się na śpiewie. Jednak po wakacyjnych warsztatach teatralnych chce powrócić do pasji z dzieciństwa i współpracować w teatrem. Jej najważniejsze osiągnięcia wokalne to: dwukrotne zdobycie I miejsca w Międzyszkolnych Konkursach Piosenki Patriotycznej w 2013 i 2014 roku, II miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Kolęd i Pastorałek, zakwalifikowanie się do etapu powiatowego Konkursu Wokalistów w Starym Sączu oraz II miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Obcojęzycznej Piosenki Bożonarodzeniowej.

„Mocna” – Marta Podulka

„Cry,cry” – Oceana