XVIII Koncert w wirydarzu z cyklu „Sądeckie Talenty” za nami

Fundacja im. Dra Jerzego Masiora zorganizowała kolejny – już XVIII koncert uzdolnionej artystycznie sądeckiej młodzieży. W niedzielny wieczór (21 czerwca) w wirydarzu klasztoru ojców jezuitów w Nowym Sączu zaprezentowali się również młodzi plastycy i fotograficy.

Koncerty z cyklu „Sądeckie Talenty”, to projekt, którego głównym celem jest promowanie i wspieranie rozwoju utalentowanych artystycznie młodych Sądeczan. XVIII koncert poprowadzili: Julia Kaczmarczyk i Jakub Bulzak, gości anegdotą przywitał proboszcz Józef Polak, gospodarz urokliwego wirydarza ojców jezuitów, który wypełnił się do ostatniego miejsca. Tradycyjnie na otwarcie Anna Kożuch zaśpiewała „Piosenkę Sądecką” do słów Jerzego Masiora i muzyki Aleksandra Porzucka. Następnie na scenie pojawiali się przedstawiani przez prowadzących młodzi artyści, którzy z pasją śpiewają, grają, komponują, malują i fotografują. Młodzi artyści otrzymali okolicznościowe pamiątki, kwiaty, słodycze, gratulacje od prezesa Fundacji, a przede wszystkim gromkie brawa od licznie przybyłej publiczności. Pomimo wieczornego chłodu (nietypowego jak na pierwszy dzień lata) do późnych godzin wieczornych w wirydarzu trwały jeszcze rozmowy, słychać było wyrazy zachwytu a także osobiste gratulacje i życzenia dla utalentowanych młodych artystów.

Podczas XVIII Koncertu zaprezentowali się:

Aleksandra Sowa – ukończyła Państwową Szkołę Muzyczną I stopnia im. Fryderyka Chopina w Nowym Sączu w klasie skrzypiec, a obecnie kształci się w zakresie gry na altówce w II stopniu. Gra w zespole parafialnym „Boże Nutki” (p.w. W.N.M.P. w Wielogłowach), z którym również zdobywa wysokie miejsca w konkursach. W roku 2013 z zespołem „CANTABILE” zajęła I miejsce w V Powiatowym Konkursie Zespołów Instrumentalnych i Wokalno-Instrumentalnych w Starym Sączu Jest laureatką wielu konkursów i przeglądów: I miejsce w XIX Sądeckiej Wiośnie Artystycznej 2012, II miejsce na XIX Powiatowym Konkursie Młodych Muzyków Instrumentalistów w Starym Sączu 2014, podwójne I miejsce (skrzypce i altówka) na XX Powiatowym Konkursie Młodych Muzyków Instrumentalistów w Starym Sączu w 2015 roku.

Anna Szlagowska uczennica klasy drugiej Gimnazjum Nr 11 w Nowym Sączu i uczy się śpiewu w Szkole Muzycznej „School of Rock” pod okiem Krzysztofa Szczypuły i Estery Szczypuły. Ania nigdy się nie nudzi. Śpiewanie sprawia jej największą przyjemność, choć realizuje także inne pasje – od fotografii, przez piłkę ręczną po grę na keyboardzie. Kocha podróżować, marzy o wyprawie do Los Angeles. Lubi również uczyć się języków obcych. W przyszłości planuje zostać muzykiem lub psychologiem. Pomimo, że jej przygoda ze śpiewaniem nie trwa długo, w ubiegłym i w obecnym roku zdobyła po kilka znaczących nagród i wyróżnień – np. II miejsca w I i II Sądeckich Konfrontacjach Artystycznych Talentów SKAT, I miejsce w II Międzyszkolnym Konkursie Obcojęzycznej Piosenki Bożonarodzeniowej, III miejsce w II edycji Sądeckich Młodych Talentów (?), wyróżnienia w Starosądeckim Konkursie Talentów i Międzyszkolnym Konkursie Piosenki Obcojęzycznej, a także została Artysta Roku 2014 w Międzyszkolnym Konkursie Wokalno – Instrumentalnym „Gramy na Tak”.

Klaudia Kunz – uczennica I LO im Jana Długosza w Nowym Sączu. Klaudia rozwija swoje talenty artystyczne, głównie wokalno-plastyczne. Uczestniczy w zajęciach plastycznych w pracowni grafiki prowadzonych przez Agatę Rolkę. Talenty plastyczne i wokalne Klaudii znajdują odzwierciedlenie w licznych nagrodach i wyróżnieniach jakie otrzymuje na różnych konkursach wojewódzkich i ogólnopolskich.

Anna Kożuch – uczennica 2 klasy Gimnazjum nr 1 im. Jana Długosza w Nowym Sączu. Od najmłodszych lat rozwija swoje zainteresowania w dziedzinie sztuki muzycznej i teatralnej. Przygodę ze śpiewem rozpoczęła w 2007 r. w dziecięcym zespole „Iskierki” działającym przy parafii Ducha Świętego, w którym śpiewa do dziś. Od 6 lat jest wokalistką zespołu młodzieżowego Young Voice, a w ubiegłym roku dołączyła do grupy teatralnej „Cudoki Szuroki”. Wystąpiła w przedstawieniu „O dwóch takich, co ukradli księżyc”. Uczy się również języka esperanto, brała udział w zjedzie esperantystów w Berlinie (2012) i w Harzbergu (Niemcy, 2015) promując Sądecczyznę. Obecnie z zespołem Young Voice przygotowuje się do występu podczas jubileuszowego, setnego, Światowego Kongresu Esperanta, który z końcem lipca odbędzie się w Lille we Francji. W 2011 roku poznała państwa Barbarę i Aleksandra Porzucków, z którymi nadal współpracuje. Pod ich bacznym okiem nagrała pastorałki w RTK, brała udział w Nowosądeckich Pokłonach Trzech Króli, a także wystąpiła na benefisie „Porzucek na 102!”, gdzie została zauważona przez starostę Marka Pławiaka, otrzymując od niego list gratulacyjny i nagrodę specjalną za „wrażenia artystyczne i piękny głos”. Dodatkowo Ania występuje z uczestnikami Uniwersytetu Trzeciego Wieku („Galimatias”, „Szopka Bożonarodzeniowa”).

Marcin Zoń – pochodzi z Nawojowej. Jego pasją jest fotografia. Aktualnie uczy się w Technikum dla Młodzieży TEB Edukacja na profilu Fototechnik. Bierze udział w obozach fotograficznych (na jednym z nich w 2013 r. otrzymał dyplom za postawę reporterską). W 2014 r. otrzymał stypendium wójta gminy Nawojowa za osiągnięcia artystyczne. W 2013 r. zdobył 1 miejsce w warszawskim konkursie „Samoloty i ich podniebna uroda”. Na co dzień jest również wolontariuszem jednego z nowosądeckich stowarzyszeń.

Paulina Boczarska – uczennica 4 klasy Szkoły Podstawowej nr 3 oraz II klasy Państwowej Szkoły Muzycznej II stopnia w Nowym Sączu na skrzypcach. Należy do zespołu „Promyczki Dobra”. Swoje umiejętności wokalne i recytatorskie doskonali pod kierunkiem Pani Agnieszki Basiagi z Pałacu Młodzieży w Nowym Sącz. Ma na swoim koncie liczne nagrody: I nagroda w eliminacjach do festiwalu „Skowroneczek” w 2013 , I miejsce w XIX, Międzyszkolnym Konkursie Recytatorskim klas 0-3 w 2014 roku, wyróżnienie Jury Dziecięcego Festiwalu „Skowroneczek” 2014, I Nagroda w Wojewódzkim konkursie „Anielska nutka” z cyklu „Pod skrzydłami anioła”. W 2015 roku zdobyła wyróżnienia w wojewódzkim przegląd artystycznym – Interpretacja Artystyczna utworu „Jeden dzień z życia smoków” oraz na XX Starosądeckim Konkursie Młodych Wokalistów. Oprócz muzyki ma też liczne pasje sportowe (Pływanie, Fitness, Narty) oraz taniec.

Adam Radecki w tym roku kończy naukę w Gimnazjum nr 10 w Nowym Sączu. Jest młodym gitarzystą z wieloma jednak osiągnięciami. Zdobył Dyplom w randze medalu złotego na IV Spotkaniach Gitarowych w Gorlicach, I miejsce w Powiatowym Konkursie Młodych Muzyków Instrumentalistów w Starym Sączu, II nagrodę w I Sądeckich Konfrontacjach Artystycznych Talentów, w wyniku II edycji Sądeckich Młodych Talentów stał się stypendystą Funduszu Stypendialnego im. Braci Potoczków. Pasjonuje się również pływaniem i matematyką. Swój zawód w przyszłości chce oczywiście wiązać ze swoimi pasjami.

Natalia Kostecka ma 7 lat i jest w „zerówce” w Przedszkolu Wesołe Skrzaty w Nowym Sączu. Od września 2014 roku uczęszcza do Pałacu Młodzieży do pracowni plastycznej Agaty Rolki. Wykonuje swoje prace w różnych technikach malarskich i rysunkowych. Jej prace były nagradzane i wyróżniane w konkursach: XXII Międzynarodowym Konkursie Plastycznym „Mieszkam w Beskidach” – Żywiec, XII Wojewódzkim Konkursie Plastycznym „POD SKRZYDŁAMI ANIOŁA” – Nowy Sącz, Przeglądzie działań artystycznych „Jeden dzień z życia smoków” – Nowy Sącz i Ogólnopolskim Konkursie Plastycznym „MUZYKA W SZAROŚCI”.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
Zapraszamy także na stronę patrona medialnego oraz galerii T.Boczarskiego.

Fundacja im. Dra Jerzego Masiora serdecznie dziękuje firmom: TECHNOBUD Nowy Sącz, Flexergis Sp. z o.o. DAKO, PPH G.M. GRYT MICHAŁ, dpi-ART, Dworek Noce i Dnie, BUCHALTER, P.PH.U. ELDRIM, Lesko Spółka z o.o. oraz Bevent Kultura za wsparcie organizacji Koncertów i systematyczne przyczynianie się rozwoju młodych utalentowanych artystów. Dziękujemy patronom medialnym: Redakcji portalu „Sądeczanin info”, RDN Nowy Sącz i Redakcji Gazecie Krakowskiej za promowanie talentów artystycznych. Dziękujemy również naszym wolontariuszom za ich pracę i zaangażowanie w przygotowaniu i obsłudze koncertu.

Zdjęcia: J. Kaczmarczyk,, T. Boczarski, M. Zoń

(AK)