Relacja - XVII Koncert w Wirydarzu z cyklu "Sądeckie talenty" - 10.08.2014r. - godz.19.00

Entuzjazm, pasja, zaangażowanie, talent… to tylko kilka prostych słów, które za każdym razem poparte są czynami sądeckich, młodych talentów.

Dwa razy do roku, w urokliwym miejscu jakim jest wirydarz klasztoru ojców jezuitów w Nowym Sączu, odbywają się koncerty, organizowane przez Fundację im. Dra Jerzego Masiora. 10 sierpnia miał miejsce kolejny z nich, już siedemnasty koncert w Wirydarzu z cyklu „Sądeckie talenty”. Podczas tego wydarzenia mogliśmy podziwiać nasze sądeckie „diamenty”. Młode, utalentowane osoby, które swoimi występami mogły nie tylko pochwalić się umiejętnościami muzycznymi, wokalnymi, ale także pokazać Państwu swoje prace plastyczne oraz fotograficzne. Pomimo początkowo niesprzyjających warunków pogodowych, koncert odbył się tradycyjnie - w Wirydarzu. Można by pomyśleć, że to uśmiechnięte twarze i optymistyczne nastawienie artystów sprawiło, że dokładnie dwie godziny przed samym koncertem pojawiło się słońce, które przepędziło czarne chmury wiszące nad nami.

Krótki wstęp wygłosił proboszcz Parafii Ducha Świętego, o. Józef Polak SJ. Koncert rozpoczęła Anna Kożuch, która zaśpiewała „Sądecką piosenkę”, której autorem słów jest patron Fundacji dr Jerzy Masior. Po wspaniałej piosence konferansjerzy - Julia Kaczmarczyk i Jakub Bulzak -przedstawili młodych artystów, którzy zaprezentowali swoje talenty podczas niedzielnego wieczoru. Powitali zaproszonych gości, sponsorów i patronów medialnych, prowadzący podziękowali wszystkim osobom, które przyczyniły się do zorganizowania koncertu, jak i również tym, którzy zdecydowali się przekazać 1% procent swojego podatku na rzecz Fundacji.

Osobą, którą na samym wstępie może pochwalić się Fundacja jest na pewno Klaudia Kunz, która już kolejną edycję z rzędu zajmuje się przepiękną scenografią. Klaudia od września rozpocznie naukę w I Liceum Ogólnokształcącym im. Jana Długosza w Nowym Sączu. Prężnie rozwija swoje talenty artystyczne, głównie wokalno – plastyczne. Uczestniczy w zajęciach plastycznych w pracowni grafiki Pałacu Młodzieży w Nowym Sączu prowadzonych przez panią Agatę Rolkę. Talenty plastyczne i wokalne Klaudii znajdują odzwierciedlenie w licznych nagrodach i wyróżnieniach, jakie otrzymuje na różnych konkursach wojewódzkich i ogólnopolskich.

Podczas tego wydarzenia swoje prace plastyczne mogła zaprezentować Agnieszka Tomyślak, która urodziła się w Los Angeles, California USA. Pomimo stwierdzonej niepełnosprawności z cechami autyzmu, z charakteru jest pogodna i łagodna. Kocha bajki i w swojej inności żyje wciąż w kolorowym i bezpiecznym świecie baśni. Już jako maleńka dziewczynka przejawiała niesamowity i niezmordowany talent malarski, bo gdy zabrakło kartek, zamalowywane były ściany pomieszczeń. Na szczęście tutaj , w Polsce spotyka na swojej drodze wspaniałych nauczycieli z różnych dziedzin artystycznych, bez których nie byłoby tu dzisiaj Agnieszki. W gimnazjum malowała na dodatkowych zajęciach u p. Teresy Wojtas, dzięki którym powstał pierwszy cykl reprodukcji malarskich „Kobiety w malarstwie polskim”. Kilka lat temu na prywatnych lekcjach rękodzielnictwa u p. Małgorzaty Polańskiej bardzo szybko nauczyła się tkać, co zaowocowało okazałym zbiorem makatek, pełnych postaci z bajek. Obecnie szkoli swój warsztat malarski w Szkole Malarskiej na Długosza pod czujnym okiem p. Magdaleny Śluzar. Już pierwsza praca została nagrodzona Grand Prix we Wrocławiu. W Pałacu Młodzieży w Nowym Sączu tworzy wyroby ceramiczne uczęszczając do dwóch grup - jednej prowadzonej przez p. Elżbietę Barciszewską, gdzie tworzy rysunki , biżuterię czy drobne wyroby ceramiczne, wśród których jest wyróżniony nagrodą św. Franciszek. Drugą grupę ceramiki prowadzi p. Magdalena Raczek - na tych zajęciach Aga realizuje swoją główną pasję, czyli figurki postaci z bajek. Agnieszka była wielokrotnie nagradzana na konkursach plastycznych w Pałacu Młodzieży, w konkursie szopek oraz w lutym 2014 roku miała własną wystawę prac w Pałacu Młodzieży pn. „Agnieszka w krainie marzeń”. Jak podkreśla mama Agnieszki, prace, które wystawia, to tylko skromna namiastka jej możliwości – niech każdy odnajdzie w tych pracach coś dla siebie i choć na chwilę powróci w zaczarowany, kolorowy i beztroski świat marzeń.

Kolejną artystką była Karolina Barciszewska – Kozioł, która prezentowała się w dziedzinie fotografii i plastyki. Ukończyła Katolickie Liceum Plastyczne w Nowym Sączu w klasie o profilu Techniki malarskie i pozłotnicze z elementami ikonopisarstwa, następnie rozpoczęła studia w nowosądeckiej Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej na kierunku Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych. Może się poszczycić indywidualną wystawą fotograficzną „Czarny?, Czarny!, Czarny...” zorganizowaną w Małopolskim Centrum Kultury SOKÓŁ, udziałem we wszystkich wystawach tworzonych przez jej kierunek PWSZ oraz funkcją fotoreportera na Mistrzostwach Świata Juniorów w Narciarstwie Alpejskim Jasna 2014.

Zespół POISON został założony we wrześniu 2013 roku w Tęgoborzy przez trójkę rodzeństwa : Angelę , Sergiusza i Martina Gołąb . Obecny skład zespołu to: Martin Gołąb 9 lat – gitara basowa, Sergiusz Gołąb, 10 lat – klawisze, Angela Gołąb, 12 lat – gitara elektryczna i klasyczna, Magda Skrężyna, 16 lat – wokal, Michał Suchanek 18 lat – perkusja. Zespół POISON wygrał VI Powiatowy Konkurs Zespołów Instrumentalnych pod patronatem Jana Golonki oraz jako jedyny zespół otrzymał wyróżnienie w I konkursie SKAT organizowanym przez Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Sączu. Również indywidualnie członkowie zespołu zdobywają nagrody w konkursach powiatowych. POISON ćwiczy pod opieką Zbigniewa Koguta w Powiatowym Domu Kultury w Starym Sączu. Zespołowi pomagają również dwaj nauczyciele: Rafał Mordarski i Mateusz Rajski . Mimo krótkiego stażu, grupa zagrała już wiele dużych koncertów. Zespół POISON zaprezentował przed gośćmi, utwory takie jak: Europe – The Final Countdown, Mike Oldfield – Moonlight Shadow, Alice Cooper – Poison, Bajm – Dziesięć przykazań.

Link video - 1
Link video - 2
Link video - 3
Link video - 4
Link video - 5
Link video - 6
Link video - 7
Link video - 8

Następną wspaniałą wokalistką była Wiktoria Tracz, która jest uczennicą 5 klasy Szkoły Podstawowej Nr 8 im. Władysława Jagiełły w Nowym Sączu. Przygodę z muzyką rozpoczęła w 2010 r. od nauki gry na skrzypcach. Obecnie wśród jej licznych pasji czołowe miejsce zajmuje śpiew, którego naukę zaczęła w 2011 r. u p. Natalii Zabrzeskiej – Nieć. W ostatnim czasie brała udział w festiwalach transmitowanych przez TVP ABC. Najbardziej spektakularne osiągnięcia Wiktorii: Grand Prix - na Ogólnopolskim Festiwalu Młodych Wokalistów „Budzik” we Wrocławiu, na VI Międzynarodowym Festiwalu Młodych Wokalistów "Szansa" w Kopenhadze i na III Ogólnopolskim Festiwalu Pieśni Patriotycznej w Krakowie, I miejsca: XII Międzynarodowy Festiwal Sztuki dla dzieci i młodzieży “ MAGIA ITALIANA” Rimini – Włochy, XIV Międzynarodowy Festiwal “Muszelki Wigier” Suwałki, I Międzynarodowy Festiwal Tetritolia Gruzja, XX Festiwal Piosenki "Super Mikrofon Radia Jard" Białystok oraz II miejsce Srebrny Aplauz na 35. Międzynarodowym Dziecięcym Festiwalu Piosenki i Tańca w Koninie. Wiktoria zaprezentowała się w utworze Mieczysława Szcześniaka – Nadzieja moja oraz Ku ku – ukraińskiej piosence ludowej.

Karolina Pietrzak już jako małe dziecko zaczęła szczególnie interesować się muzyką i tańcem, początkowo zwłaszcza Majką Jeżowską. Jako dwulatka dawała koncerty dla sąsiadów. W 2004 r. została przyjęta do Studia Piosenki przy Pałacu Młodzieży, prowadzonego przez panią Dorotę Szymbarę i od końca tego właśnie roku zaczęła koncertować przed większą publicznością i zdobywać liczne nagrody na konkursach i festiwalach. Karolina podjęła także naukę gry na instrumentach klawiszowych pod kierunkiem pana Andrzeja Kunza. W 2008 r. zaczęła pobierać indywidualne lekcje kształcenia głosu u dr Renaty Jonakowskiej – Olszowskiej oraz gry na gitarze elektrycznej. Jej wszechstronność dopełniały kilka lat temu występy w scholach kościelnych, a obecnie od 2011 r. zespół Young Voice działający przy Miejskim Ośrodku Kultury, prowadzony przez panią Irenę Górowską. Karolina zdobyła m.in. I miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Kolędowym w Szczawie, III miejsce w Konkursie Piosenki Angielskiej w Podegrodziu oraz III miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Piosenki Maryjnej "Ad Gloriam Deiparae" w Bochni. W czerwcu zdała egzaminy do Państwowej Szkoły Muzycznej w Nowym Sączu na wydział wokalny, gdzie od września będzie uczyć się śpiewu u dr Renaty Jonakowskiej – Olszowskiej. Karolina zaśpiewała dla nas dwie piosenki. Pierwszą z nich był utwór Włodzimierza Korcza i Wojciecha Kejne – „Zostań z nami”, drugą natomiast z repertuaru Beaty Kozidrak i Jarosława Kozidrak – „Piechotą do lata”

Kolejną uczestniczką była Paulina Rosiek. Uczęszcza ona do I klasy Gimnazjum w Ujanowicach oraz do IV klasy Szkoły Muzycznej I stopnia w Żegocinie, gdzie pobiera lekcje gry na gitarze u pani Anny Rzeszuto. Podczas tego stosunkowo niedługiego czasu nauki gry na instrumencie, zdobyła już całkiem sporo nagród – trzykrotnie brała udział w Spotkaniach Gitarowych popularyzujących twórczość Mirosława Drożdżowskiego w Gorlicach, na których zdobyła wyróżnienie i dwa razy Złoty Dyplom. Otrzymała wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Gitarowym w Dąbrowie Górniczej, I nagrodę w XVII Małopolskich Przesłuchaniach Młodych Skrzypków, Wiolonczelistów i Gitarzystów w Limanowej oraz wyróżnienie w III Ogólnopolskim Konkursie Gitarowym „Młodzi czarodzieje gitary” w Dobczycach. Interesuje się filmem, fotografią i oczywiście muzyką. Paulina zaprezentowała się w utworach: Francisca Tarrega – Lagrima, Mirosława Drożdżowskiego – Tango złotych liści, Maxima Diego Pujola – Ediude.

Na zakończenie koncertu, na scenę poproszony został wiceprezes Fundacji – Andrzej Mysłakowski oraz wszyscy wykonawcy i artyści, którzy prezentowali swoje talenty podczas tego wieczoru. Artyści otrzymali kwiaty, pamiątkę z koncertu (miniaturę obrazu dra Jerzego Masiora) oraz jak zawsze gromkie brawa od niezastąpionej publiczności. Następnie po uroczystym zakończeniu koncertu artyści wolontariusze oraz wszyscy przybyli goście zostali zaproszeni na drobny poczęstunek, przy którym mogli porozmawiać z uczestnikami tego wydarzenia.

Za każdym razem młodzież uczestnicząca w tych koncertach należy do grupy osób, u których widać, że kochają to, co robią oraz że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych. I to jest właśnie ten ślad, który po sobie zostawiają uczestnicy wszystkich edycji. O tym, że cały czas tak jest przekonuje nas liczba 17, która odpowiada liczbie koncertów promujących „Sądeckie Talenty", jakie udało się już zorganizować. Raz jeszcze mieszkańcy Nowego Sącza mogli przekonać się jakie talenty drzemią w młodym człowieku i jak potrafią się wspaniale rozwinąć. Nie można ukrywać, że zawsze kolejne spotkania pozwalają nam na nowo odkryć to niesamowite miejsce, poznać nowych ludzi i przeżyć wszystko od początku…

Kierując swoje myśli nieco w przyszłość, już teraz chcielibyśmy zaprosić wszystkich Państwa na kolejne koncerty i imprezy organizowane przez Fundację. Najbliższą z nich będzie grudniowy Koncert Galowy na 10 lecie Fundacji (połączony z wręczeniem Nagrody im. Dra Jerzego Masiora 2014), na który serdecznie zapraszamy!

(AK)

XVII Koncert w Wirudarzu z cyklu Sądeckie talenty