Relacja - 14. Koncert w Wirydarzu z cyklu "Sądeckie talenty" - 26.08.2012r.

Dwudziestego szóstego sierpnia odbył się już 14-ty koncert z cyklu „Sądeckie talenty”. Niesprzyjająca aura pogodowa sprawiła, że młodzi artyści nie mogli tak jak zwykle zaprezentować się w wirydarzu. Koncert został więc po raz pierwszy przeniesiony do Kościoła pw. Ducha Świętego, co jednak tylko dodało mu uroku i niezwykłej, wspólnotowej atmosfery.

W sądecki i artystyczny klimat wprowadziła widzów Anna Kożuch, śpiewając „Piosenkę sądecką”. Natomiast oficjalnie koncert został rozpoczęty przez gospodarza tego miejsca - proboszcza parafii pw. Ducha Świętego - o. Andrzeja Barana SJ. Następnie na scenie pojawiła się Marta Bolanowska-Rajca oraz Jakub Bulzak. Znany stałym bywalcom wirydarza duet powitał zaproszonych gości, sponsorów (projekt został bowiem zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego) i patronów medialnych, a także zaprezentował trzech pierwszych wykonawców: Julię Wilczek, Arkadiusza Siedlarza i Jagodę Barciszewską. Już na samym początku zaledwie dziewięcioletnia Julka oczarowała wszystkich swoim śpiewem podczas wykonywania piosenki „Que Sera Sera”. Arek zagrał na akordeonie „Suitę bułgarską”, a Jagoda w niezwykłym stroju zarecytowała swój wiersz pt. „Rozmowa”.

Następnie nadeszła pora, by wspomnieć o Kindze Kunz, która zadbała o nową wirydarzową scenografię oraz przedstawić kolejnych młodych artystów, czyli: dwie Wiktorie – Wiktorię Tracz i Wiktorię Próchnicką, a także Agnieszkę Krajewską. Pierwsza z Wiktorii ze ślicznymi, maleńkimi, błękitnymi skrzypeczkami w ręku wykonała dwie piosenki: „Graj skrzypku, graj” oraz „Ada to nie wypada”. Druga Wiktoria zagrała na gitarze „Wakacyjny ragtime”, natomiast Agnieszka zaśpiewała piosenkę „Lek na sen”.

Swój czas mieli także plastycy: znana już publiczności ze śpiewu Julka Wilczek oraz Rafał Filipek, Marcin Jabłoński i Wojciech Uryga. Artyści zostali przedstawieni i poproszeni na scenę. Prowadzący duet zachęcił publiczność do obejrzenia wystawy w nawie bocznej kościoła oraz wspomniał także o możliwości zakupienia prac.

Ostatnią serię występów rozpoczęła Wiktoria Próchnicka, która wprowadziła widzów w pogodny nastrój, donośnym głosem śpiewając „Jaki piękny świat”. Kolejno Arek zagrał „Wariacje rosyjskie”, a Agnieszka zaprezentowała znany utwór Jeremiego Przybory „Ja dla Pana czasu nie mam”. Następnie Jagoda zagrała na gitarze, prezentując jednocześnie piosenkę swojego autorstwa. Jako ostatnia wystąpiła w białej sukni Wiktoria Tracz, która, śpiewając pięknym, dziecięcym głosem „Ave Maria Jasnogórska”, oczarowała, a zapewne także wzruszyła do łez niejednego z widzów.

Na zakończenie na scenę został poproszony prezes Fundacji - Józef Kaczmarczyk - oraz wszystkie osoby prezentujące tego wieczoru swoje talenty. Artyści otrzymali kwiaty, pamiątkowe obrazy oraz wydany niedawno przez Ilonę Klimek – laureatkę Nagrody im. Dra Jerzego Masiora 2010 – tomik poezji „Zbierane gubione”. Prowadzący podziękowali wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania imprezy, a także tym, którzy zdecydowali się przekazać 1% procent swojego podatku na rzecz Fundacji. Wszystkich zaprosili również na mały poczęstunek, a w nieco dalszej perspektywie do sądeckiego Ratusza, gdzie już 8 grudnia zostanie wręczona Nagroda im. Dra Jerzego Masiora 2012. Czekamy z niecierpliwością!

Miłą niespodzianką była obecność wśród publiczności XIV koncertu pani Urszuli Rojek – sopranistki Opery Wiedeńskiej. Niewykluczone, że Jej zachwyt młodymi talentami (szczególnie Wiktorią Tracz i Julią Wilczek) zaowocuje warsztatami artystycznymi w niedalekiej przyszłości.

Już dziś zapraszamy na kolejne wydarzenia kulturalne organizowane lub współorganizowane przez Fundację.

Zespół Organizacyjny

~~~~~~~~~~~~~~~

Zapraszamy do lektury artykułów (relacji z koncertu) naszych patronów medialnych:

Sądeczanin.info(web) wersja .jpg

TydzienNowosadecki.pl(web) wersja .jpg